Ældrerådenes hæderspris

Ældrerådenes-Hæderspris-2016Jacob Birkler tv. modtager Ældrerådenes Hæderspris 2016

Jacob Birkler har formået at sætte fokus på det hele menneske i debatter om sundhedssystem og demenspleje. Ældrerådene kan bruge Jacob Birklers menneskesyn som fundament, når værdighedspolitik formuleres i den kommunale ældrepleje.

Jacob Birkler modtager prisen, fordi han insisterer på kompleksiteten i etiske problemstillinger og på, at svarene aldrig er givet på forhånd. Den insisteren højner niveauet i debatter og giver plads til nuancer. Han har bl.a. sat ord på dilemmaer omkring omsorgspligt og omsorgssvigt, og hvorvidt aktiv dødshjælp skal legaliseres.

Jacob Birkler har blandt andet udtalt: ”Et menneske har sin egen værdi og bør ikke reduceres til en udfordring eller en ældrebyrde”. Udfordringen til os alle handler dybest set om, hvordan vi møder vores medmennesker. Kommunalbestyrelser i hele landet er i øjeblikket i tæt samarbejde med ældre- og seniorråd i gang med at formulere værdighedspolitikker for ældreplejen, hvor det netop handler om at sætte det hele menneske i centrum.

Formand for DANSKE ÆLDRERÅD, Bent Aa. Rasmussen, overrakte Ældrerådenes Hæderspris, som bestod af glaskunst forestillende et øje og en glasvase, med ordene: Tak fordi du taler om de etiske spørgsmål og om, hvordan vi holder øje med hinanden. Du får denne pris, fordi vi sætter pris på dit engagement, men også for at huske dig på, at der er fortsat brug for, at du holder øje.

Jacob Birkler var glad og rørt for at modtage prisen. Han takkede forsamlingen og sagde: Livet skal leves hele livet, og derfor skal vi også finde blik for mennesker hele livet. Det skal ikke blot handle om at hjælpe, men også om at være der. Når vi placerer andre i låste kategorier ved at omtale dem som en udgift, så står vi ikke blot med en forseelse, men også med en forråelse. Med denne pris finder jeg ny energi til at pudse brillerne, så vi bedre kan se hinanden”.

Jacob Birkler er netop afgået som formand for Etisk Råd, som han var formand for fra 2010.

Han kalder sig klinisk etiker, er uddannet cand.mag. i filosofi og psykologi og har taget en ph.d. i medicinsk etik. Han har gennem en årrække arbejdet med etik og anvendt filosofi i sundhedsfaglig praksis, og er forfatter til en lang række bøger og artikler om filosofi og etik i sundhedsvæsenet.

Ny bog om demens

“Til jeg hænger under himlen”

Til jeg hænger

En bog for pårørende til demensramte belyser de alvorlige problemer, som mennesker med demens kommer ud for, når sygdommen skrider frem.

Bogen er skrevet af to sygeplejersker med henblik på at hjælpe pårørende til hurtigst muligt, at overvinde såvel choktilstanden som det følelseskaos der opstår, når demenssygdommen rammer. I bogen opfordres pårørende til hurtigt at blive klar over deres følelser og erkende deres grænsen, og at finde en livssituation, som tager hensyn til disse grænsen. Bogen, der  er på 92 sider.
Klik på bogen for at læse – Åbnes i nyt vindue.

43 gode tips til nettet

43 tips til nettet

Igen i år gennemfører Digitaliseringsstyrelsen en national kampagne, som fortæller om digital kommunikation med det offentlige. Målet er at sikre, at borgere, herunder borgere, der er udfordrede i forhold til den digitale kommunikation,  bliver informeret og få gode råd.
Klik på billedet her under, hvis du vil læse de 43 tips på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.
43 tips til nette

Flextur

Flextur

Vi er, uanset om vi synes om det eller ej, på vej mod vinteren, og især i denne kolde og ofte våde tid, kommer vi igen til at savne  telebussen i Lejre Øst.
– m
en Flextur kan være løsningen.
Flextur

Med Flextur bestemmer du selv, hvor du vil hentes, og hvor du vil sættes af.

Flextur samler flere kørsler i samme vogn, men du betaler kun for den direkte afstand til din destination
Når man benytter Flextur er der et startgebyr på Kr. 24,-, det  svarer til en 2-zoners tur med bussen, og så inkluderer startgebyret de første 10 kilometer
– Kørsel her udover koster Kr. 6,- pr kilometer

  • Eventuelle medrejsende betaler halv pris.

I modsætning til telebussen er der med Flextur ingen begrænsninger for kørsel på tværs af kommunegrænsen. De 10 km kanContinue reading

Har du en røgalarm

Ifølge TrygFonden mangler mere end 25% af de danske hjem røgalarm!

Alle hjem bør have mindst én røgalarm

Røg alarmEn røgalarm er et af de mest effektive midler til at advare om en brand.
Det er en udbredt misforståelse, at man hører branden eller lugter røgen selvom man sover. Det gør man ikke. En røgalarm sørger for, at du vinder tid, hvis der opstår en brand i dit hjem. Den forhindrer ikke branden i at opstå. Og den slukker heller ikke ilden. Den kalder bare på dig, så du kan komme i sikkerhed.

Trygfondens hjemmeside kan du få svar på alle spørgsmål om røgalarmer, du kan se hvor og hvordan den sættes den op, og du kan endda bestille gratis dobbeltklæbende tape til at sætte den op med.

En røgalarm fylder kun lidt, og kan købes for under 100,- Kr.